Un total de 24 professionals del sector lacti han assistit al curs d’elaboració de formatges de pasta tova de la Regió del Piemonte a les instal·lacions del Quall

Dilluns, 20 de març de 2023

Els passats divendres 10 i dissabte 11 de març ha tingut lloc el curs d’elaboració de formatges de pasta tova de la Regió del Piemonte a les instal·lacions del Quall, la formatgeria col·lectiva i l’obrador comunitari del Lluçanès.

La formació ha comptat amb el suport de Diputació de Barcelona i la coorganització de l’Associació ACREFA. Els docents, vinguts del Centre AgenForm de la província de Cuneo a la regió del Piemonte, van preparar una jornada d’intercanvi per demostrar i intercanviar coneixements entre diversos formatgers vinguts d’arreu de Catalunya. La formació va comptar amb la participació d’un total de 24 professionals del sector lacti.

Al llarg de la jornada es van portar a terme dues metodologies d’elaboració de pastes toves: "Tomino di Melle", també anomenada "Paglierine", que es tracta d’una pasta tova típica, plana i amb fong blanc per fora (geotricum); i la "Italico”, menys coneguda a Catalunya i semblant a un formatge tendre.

El Quall segueix treballant per ser un referent per als professionals del sector lacti

L’objectiu del Quall és seguir treballant en la capacitació tant de professionals del sector lacti com per a persones emprenedores que s’hi volen iniciar.

El programa formatiu del Quall d’aquest 2023 s’ha iniciat amb la segona edició del curs de formatges blaus a principis del mes de febrer. Per altra banda, aquest mes de març ha arrencat el curs de llarga durada d’expert en elaboració de formatges artesans, i el proper dia 23 de març es portarà a terme una nova formació sobre tecnologies d’envasat per a productes lactis per tal d’aprofundir en quines tendències i millores a nivell de sostenibilitats apliquen en aquest sector.

A nivell de difusió i comunicació del projecte, el Quall ha participat en la Jornada PATT Obradors compartits en el marc de la XXXIII Aula permanent de formació agropecuària Josep Xifra de l’Institut la Garrotxa i, recentment, en la jornada organitzada per Diputació de Barcelona sobre obradors compartits i petits escorxadors com a eines de dinamització agroalimentària.

El Quall defensa la importància de disposar d’infraestructures agroalimentàries compartides per aportar un valor afegit als recursos agroalimentaris locals i fomentar l’impuls de noves empreses del sector agroramader i agroalimentari al territori. El Quall forma part de la Xarxa d’Obradors compartits de la demarcació de Barcelona, una iniciativa que preveu aglutinar esforços i treballar de forma coordinada per a la viabilitat d’aquestes infraestructures.

 

Més informació:
Judit Perarnau - Tècnica de Desenvolupament Rural
sdr@consorci.llucanes.cat · 695 41 38 74
Anna Traveria - Comunicació i premsa
comunicacio@consorci.llucanes.cat · 677 15 08 42
Consorci del Lluçanès
C/ Vell, 3. 08515 Santa Creu de Jutglar (Olost)
www.llucanes.cat · 93 888 00 50

Darrera actualització: 20.03.2023 | 09:18